ÕPPEKÄIK TÕRAVERE OBSERVATOORIUMI

10. oktoobril 2024 käisime loodusõpetust õppimas Tõravere Observatooriumis.

Pärast kolmandat tundi sõitsime bussiga Tõraverre. Sõit sinna oli lühike ja olime elevil, et mis meid ees ootab.

Vastu võttis meid giid Tanel Liira, kes oli olnud füüsikaõpetaja. Teel teleskoobi juurde, möödusime elupuude juurde istutatud maketist – Päikesesüsteem.

Ja nägimegi suurt teleskoopi, mis asus suure kupliga kaetud tornis. Täheteadlased uurivad  selge taeva korral sealt tähti ja planeete.

Edasi külastasime Stellaariumi, kus meile virtuaalselt  näidati tähtede liikumist ja planeete. Mulle jäi meelde, et Marsile ei saa otse sõita. Algul tuleb sõita Kuule. Siin mängisime ka mängu BINGO. Pidime bingo väljaku täitma kleepsudega. Kaarte tõmmates saime teada, missuguse pildi bingo väljakul märgime. Võitjaks osutus Oleksandra, kes sai uhke kosmiliste piltidega kalendri. Ka Eliise bingo leht täitus ja tema sai ühe toreda astronaudiga kleepsu.

Õppisime, kuidas ööst saab päev. Maketi peal näidatuna sai see selgeks. Nimelt, et kui üks Maa pool on päikese poole, siis seal on päev ja teisel pool on siis öö. Kuna Maa tiirleb ümber päikese ovaalsel orbiidil ja kui Maa on päikesele lähemal, siis on suvi. Kui Maa on päikesest kaugemal, siis talv. Veel nägime  meteoriidi tükki, mis kaalus natuke alla 300 kilo. Püüdsime seda tõsta ja liigutada. Ei õnnestunud.

Lõpetasime oma õpingud tähekaardi juures, mis oli kokku pandud Eestimaa randadest korjatud kivikestest. Leidsime kaardilt Suure Vankri, Väikese Vankri, Põhjanaela.

Meile meeldis niimoodi õppida.

Kirjutasid Eliise Noora, Hõbe Mari, Emma, Samuil ja Liina

You may also like...